2017. december 22., péntek

Bemutatkozik: A sivatagi Ramal

                                                         Kolozs Kitti illusztrációja


Huszonhat évvel a Felvont vitorlák cselekménye előtt.

Ramal kezéből kicsúszott a fakard, és nagyot csattant az egyik datolyafa törzsén. Megint nem sikerült a mozdulatsor. Pedig bal kézzel már olyan jól ment!
Megdörzsölte sajgó jobb csuklóját, majd nekiállt kiszabadítani a hátrakötött balját. Nem hagyhatta tovább rajta a kötést, ha nem használja, csak elsatnyul. Akkor egyik kezével sem tudna vívni.
Dühösen tépkedte a zsinórokat, de azok nem engedtek.
– Az volt a gond, hogy túl görcsösen fogtad a markolatot.
Ramal kisiklott a haját borzoló kéz alól.
– Bátyám!
– Gondoltam, hogy itt talállak – intett a datolyaliget széle felé Chakal. – És azt is sejtettem, hogy megint valami bolondságot csinálsz – kapta el Ramal bepólyált bal kezét.
A fiú megpróbált kitörni a szorításból, de bátyja erősen tartotta.
– Muszáj.
– Ne kezdd megint!
– De...
– Mikor kötötted le?
– Csak tegnapelőtt.
Chakal figyelmeztetés nélkül pofon vágta. Az csapás helye égett Ramal arcán, de nem próbált visszaütni. Lesütötte szemét és hagyta, hogy a bátyja kioldja a kötéseket.
– Csak a homokdémonok forgatják balkézzel a kardot – suttogta.
– És a kisöcsém. – Chakal lehajolt, hogy szeme egy magasságban legyen Ramaléval. – Te nem vagy sem démon, sem átkozott, megértetted?
– Szerencsétlenséget hozok az egész családra. A karavánban mindenki...
– A karavánbeliek szava annyit se ér, mint a tevehúgy!
– Apánk... – Ramal úgy érezte, mintha száraz homok karistolná a torkát. – Ő is jön?
Chakal megrázta a fejét.
– Utál, igaz? Utál, mert gyenge vagyok.
– Sok a dolga.
Ramal gyomra összeszorult. A fakardért ment, de amint felemelte, látta, hogy elhasadt. Használhatatlan. Mint én.
– Gyere velem! Versenyzünk egyet – mutatott Chakal a közelben kikötött tevék felé.
Ramal megszokta már, hogy bátyja kérdezés helyett is parancsol – apjuk örököseként ez így helyes. Elmosolyodott és hagyta, hogy Chakal a nyeregbe emelje. Még nem volt elég magas ahhoz, hogy egyedül fel tudjun mászni, de az irányítást már megtanulta.
Edzés közben észre sem vette, mennyi idő telt el a nap már csak egy vörös félkörnek látszott a dűnék mögött, a homok cirmos hullámai mélyebbnek tűntek, ahogyan az árnyékok kiélesedtek. A fivéreknek nem kellett megbeszélniük, merre induljanak, rögtön a tevék oldalába vágták a sarkukat.
Chakal vágtatott az élen, de Ramalt ez nem zavarta. Néha úgy érezte, már lenne esélye beérni őt – ilyenkor észrevétlenül visszafogta a saját tevéjét. A bátyja nyomában haladni békés volt, biztonságos.
Néha álmodott arról, hogy leelőzi Chakalt. Az üres sivatag végtelenje megrémítette, de hiába állt meg, hiába kiáltozott a bátyja után, szavára többé senki sem felelt.
Ramal megrázta a fejét. Most nem akart a rémálmokra gondolni.
Élvezte a feltámadó sós szellőt, amely azt jelezte, nincs messze a cél.
Chakal egy közeli dombon várta, ő már leszállt a nyeregből. Ramal is letelepedett mellé, majd némán figyelték, ahogyan a tenger örökké mozgó világa összecsapott a homokdűnék hullámaival. Ár-apály... hol a homok nyert teret, hol a víz, akárcsak a marakodó testvérek.
– Hé! – kiáltott fel Ramal, amikor bátyja játékosan beleborzolt a hajába. Morgolódva lapogatta elszabadult tincseit, mígnem valami nehezet érzett a térdén. Egy hosszúkás csomag volt.
– Mi ez?
Chakal nevetett, de nem nézett rá, tovább bámulta a hullámokat. Ramal kíváncsian bontogatta a csomókat. Egy igazi fémkard csusszant ki a vászonanyagból. Hajlított szablya volt, olyan, mint amit a közkatonák viselnek, valami mégis furcsának tűnt benne. Ramal sehogy sem talált rajta fogást, aztán hirtelen megértette – amint a bal kezébe vette a fegyvert, annak markolata szelíden belesimult a tenyerébe. A szokott kardok tökéletes tükörképét kapta meg.
– Egy napon a testőröm leszel. Te leszel a legjobb kardforgató, megértetted?
– Én? De...
Ramal szemét csiklandozták a szökni próbáló könnyek. Eldörgölte őket – ő már nem kisfiú, hamarosan hétéves, nem sírhat.
– Amikor én uralkodó leszek. Mindig mellettem leszel, és megvédesz.
– Igen.
– Addig pedig minden egyes nap gyakorolni fogsz. Bal kézzel is. Megértetted?
– Igenis, bátyám.
Ramal mereven bámulta a tengert, mintha azzal, hogy nem néz Chakal szemébe a fivére sem vehetné észre az állán lecsorduló könnyeket.
Nem értette, miért sír. Minden olyan jó volt – a langyos homok, a friss tengeri szél, még bátyja kantárszártól durva keze is, ami beleborzolt a hajába.

Szeretnéd tudni, felnőttként milyen ember vált Ramalból?

A Felvont vitorlákból kiderül

Az Üdvözöllek Meridiában! blogsorozat következő részében:

Elkísérheted Espadon kapitányt első kalózvadász küldetésére

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése