2017. december 20., szerda

Meridia tájai

Forrás: Marc Driesenga, flickr

Üdvözöllek Meridiában!

Ennek a blogposztnak célja, hogy megmutassam, honnan kaptam ihletet pár, a könyvben szereplő látványos helyszínhez.

Az első képhez (fent) hasonló fotókat gyakran használtam már Meridia bemutatásához (lásd: I. Aranymosásos regényrészlet, Lendület Magazin interjú). Azért szeretem, mert kifejezi a regény egyik legfontosabb elemét: a sivatag és tenger találkozását és összecsapását. Nem csak földrajzilag illeszkedik, hanem a kulturális különbségekre, a sivatagi barbár nép és meridia hajós népe közti háborúskodásra is utal.
A fotó a Namib sivatag és az Atlanti-óceán határán készült.


Tükörerdő, avagy a Gemasolar naperőmű.
Már élt bennem egy élénk kép a Tükörerdőről, amikor elkezdtem források után kutatni. Ahhoz, hogy ne csupán látványos, hanem garantáltan hiteles is legyen a szerkezet, valós mintára volt szükségem. Csakhamar rátaláltam a sevillai naphőerőműre, amely amellett, hogy gyönyörű, az eredeti elképzeléseimnek is teljesen megfelelt.


Olyan óriási területen húzódó lepusztult partszakasz, mint a könyvben szereplő Roncstemető a Földön (egyelőre :) ) nincs, az alapját képező formációkat azonban több helyen is megfigyelhetitek.
A jobb oldali mészkőoszlopok Ausztráliában, Victoria állam óceánpartja mentén láthatók, és találóan a Tizenkét Apostol nevet viselik. A bal oldali kép a Ponta da Piedade sziklaformációit ábrázolja. Portugáliában, Lagos környékén kereshetitek fel.

Forrás: 1. Filip Štorch, alias Skvor 2. A Pinta rekonstrukciója Palos de la Frontera kikötőjében   Miguel Angel, fotója wikipedia photo


A meridiai hajózás fejlettsége a kései 15. századnak megfeleltethető, karavellákkal és karakkokkal járják az óceánt. Espadon vitorlását Kolombusz három híres hajója közül a leggyorsabbról, a Pintáról mintáztam. A regénybe kétlem, hogy belekerülne, de a háttérben néha számolnom kellett a méreteivel, így álljon itt érdekességképp: súlya 60 tonna, hossza 17 méter, szélessége pedig ~5,5 méter. A Pinta legénysége 26 fő volt, Espadon hajóján sincsenek sokkal többen: 30 fő az összlétszám, 28 matróz plusz a navigátor és a kapitány.

Forrás: Arterra/UIG via Getty Images; npr.org                                 

A meridiai zátony mintája nem más, mint a Nagy-korallzátony, amely 34,4 millió hektáron, 2000 km hosszan húzódik. A regényben szereplő Zátony még ennél is nagyobb, szó szerint kettészeli a világ térképét. A zöldes öblökkel, homokbuckákkal és barnás moszatpárnákkal foltozott tájkép a meridiaiakat egy óriási kígyó pikkelyeire emlékeztette: a régi legenda szerint a zátony Meridián, a világot körbeölelő kígyó levedlett bőréből született.


A tengert 2015 nyarán láttam először egy zakhintosi nyaralás alkalmával. Az ottani élmények megihlettek, ha Meridia tájait írom, mindig az ottani sétákra emlékszem vissza.


Szívesen kalandoznál ezeken a tájakon?

Ne habozz, rendeld meg a könyvet most kedvezményesen!

Az Üdvözöllek Meridiában! blogsorozat következő részében:

Bepillantást nyerhetsz a sivatagi Ramal gyermekkorába



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése