2017. március 5., vasárnap

Somnium mendax


A novella teljes szövege a Preyer Hugo pályázat hivatalos oldalán található. Ha tetszik az ízelítő, kövesd a bejegyzés alján található linket!

Somnium mendax


Unod már a virtuális világokat, de lelomboz a valóság? Van megoldás!
A Somnium Z20 rendszer megszépíti a mindennapokat. Képzelj el egy olyan Földet, ahol sosem szürke az ég, a város zaja helyett madárcsicsergés hallható, és sehol sincs szemét – mégis, egyetlen lépés, és a város legfelkapottabb szórakozóhelyén találod magad. Szeretnéd, hogy a tizedik emeleti garzonodból egy patakpartra nyíljon az ablakod? Nem probléma!
De miért is állnál meg itt? Alkoss saját világot! Mennyivel izgalmasabb lenne az ég lilában, a fű kékben és ha a szomszéd fúrógépe fülsiketítő zaj helyett jazzt játszana. Sőt, mivel úgyis utálod a szomszédot, akár ki is törölhetnéd. Persze, nem teljesen – a Somnium rendszer gondoskodik a biztonságodról. Ha egyáltalán nem látnád, biztosan neki ütköznél. Ennél jobb megoldást kínálunk: látod, de nem különbözik a több száz, számodra lényegtelen járókelőtől.
A virtuális világokban kizárólag a hősé a főszerep, mindenki más csak NPC. Miért is kéne figyelmet pazarolnod arra, vajon morcosan vagy vidáman néz-e rád a pénztáros? Csinálj belőlük NPC-t! Többé a valóságban sem kell törődnöd azzal, hogy meghallj vagy láss olyasmit, ami számodra nem információértékű. Soha nem fogja elrontani a látvány szépségét egy, a képbe tolakodó csúf idegen, és meg sem hallod, ha valaki otrombán szól hozzád...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése